Három madridi mozit választottak a világ ötven legszebbje közé

Cine-Doré-Filmoteca

Klasszikus filmszínház, vágóhídi hűtőház és egy volt pornómozi is felkerült a listára

„A világ ötven legszebb mozija” címmel állította össze a Time Out magazin azt a listát, amelyen három madridi mozi is szerepel, méghozzá mindegyik az első huszonötben. Nézzük meg, melyek ezek!

Sala Equis

Sala-Equis-épület
A Sala Equis épülete

A Sala Equis a világ ötven legszebb mozija közül a huszonharmadik. A filmszínház a Tirso de Molina állomástól néhány lépésre, a Duque de Alba utca elején bújik meg. Napközben szinte észrevehetetlen, a historizáló épületen semmi sem jelzi a bejáratát. Talán mert a nyolcvanas években itt működött Madrid legutolsó pornó mozija, az Alba? A helyet 2017-ben alaposan átalakították, a néhai dekorációból a márványlépcső, a lépcsőkorlátok és néhány fali dísz maradt meg. A bárban a zöld növényekkel befuttatott kék-fehér fal így is hangulatos. Itt akusztikus koncerteket, filmvetítéseket tartanak, a moziteremeben pedig a filmtörténet nagy alkotásaiból szemezgetnek. Mindent eredeti nyelven, feliratozva tűznek műsorra, ami jó hír a külföldi számára. Egyetlen szomorúságunk, hogy a bárba is csak a vetítések előtt tudunk bejutni.

Sala-Equis-előtér
A Sala Equis bejárati folyosója

Cine Doré Filmoteca Española

Cine-Doré-Filmoteca
A Cine Doré napjainkban

A Cine Doré a Lavapiés negyedben, a Barrio de las Letras közelében, az Antón Martin megállótól néhány percre fekszik. Története 1912-re nyúlik vissza, amikor Sala Doré néven egy barcelonai vállalkozó filmszínházat nyitott ugyanezen a helyen. 1923-ban építették fel a mai épületet Críspulo Moro tervei alapján, ekkori a ma is látható jellegzetes, modernista homlokzata is. ( A „modernista” stílus a szecesszió spanyol változata.) Eleinte a környékbeliek kedvence volt, meg is kapta a „Szotyipalota” becenevet, majd népszerűsége hanyatlani kezdett, és a mozi 1963-ban bezárt. Madrid városa a 80-as években vásárolta meg az épületet, hogy megmentse a pusztulástól. A spanyol filmarchívumban őrzött alkotásokat 1989-től vetítik itt. Ennek köszönhetően a jegyárak rendkívül alacsonyak, a kiállítások, filmes könyvesbolt és a büfé pedig további vendégeket vonzanak. Az épület Pedro Almodóvar Beszélj hozzá! (2002) valamint a Fájdalom és dicsőség (2019) című filmjeiben is feltűnt, valamint olykor színházi előadások díszletéül is szolgál.

Cine-Doré-díszletként
A Cine Doré a Luisa Fernández című darab színpadképeként a Tearto de la Zarzuelában

Érdekesség, hogy a Cine Dorét a rangsorban éppen a budapesti Puskin Mozi előzi meg, így lett a tizenegyedik.

Cineteca Madrid

Cineteca-Madrid
A Cineteca egy régi hűtőházban kapott helyet

A Cineteca Madridnak helyet adó Matadero Madrid egy fogalom a spanyol fővárosban. A régi vágóhídból kialakított összművészeti komplexum az ipari műemlék rehabilitáció szép példája, amely inspiráló építészeti környezetet kínál előadóknak és látogatóknak egyaránt. A Cineteca a néhai vágóhíd hűtőházából lett kialakítva, a nézőtér falait és mennyezetét pedig vesszőfonás borítja, melyen hangulatos sárgás fény szűrődik át. Ezzel a rangos negyedik helyet kapta a világ ötven legszebb mozija listáján. Az intézmény célkitűzése, hogy programjaival a kortárs társadalom kulturális fejlődését segítse, ezért független-, alternatív- és ismeretterjesztő filmeket mutatnak be. 2020 folyamán Mészáros Márta több filmjét is játszották egy neki dedikált vetítéssorozat keretében.

Számodra fontos, hogy milyen környezetben nézed meg a filmeket? Neked melyik a kedvenc mozid? 

Szerző: Marton Ildikó

Művészettörténész, néprajzos muzeológus. A KultúrExpress alapító tagja.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük