Pueblos Blancos – Fehér falvak Andalúziában

Vejer-de-la-Frontera-látkép

Andalúzia szívében rengeteg apró falu bújik meg, melyeknek jellegzetes karakterét a vakítóan fehérre meszelt házak adják. Ezeket a településeket a spanyolok egyszerűen csak „Fehér falvaknak” (Pueblos Blancos) hívják, amely elnevezés manapság már egyfajta védjegynek számít.

Cádiz tartományban körülbelül egy tucat ilyen fehér falvat tartanak számon. Némelyikük, mint Arcos de la Frontera vagy Vejer de la Frontera egész közel esnek a tartományi fővároshoz, mások akár Sevillából vagy Malagából is könnyen megközelíthetőek.

Vejer-de-la-Frontera-látkép
Egy magaslatra épült Fehér falu – Vejer de la Frontera – Fotó: Marton Ildikó/KultúrExpress

Hősi múlt és hagyományok

A Fehér falvakat a karakteres megjelenés mellett a több száz éves történetük és értékes építészeti örökségük is összekötik. Ezekben a falvakban úgy érezhetjük magunkat, mintha visszarepültünk volna az időben. A középkort idéző szűk, meredek és kanyargós utcák, a hófehérre meszelt falak, a mediterrán növényzet igazán különleges atmoszférát varázsolnak.

Vejer-de-la-Frontera
Vejer de La Fronterában gyakoriak a mór időket idéző részletek – Fotó: Marton Ildikó/KultúrExpress

Ráadásul a Fehér falvak sokszor pisztácia és olíva ültetvényekkel borított dimbes-dombos tájon, magaslatra épültek, így már maga az oda vezető út sem mindennapi élmény. A települések magja felett gyakran tornyosul egy-egy középkori erőd vagy templom, amely monumentalitásával látványos kontrasztot alkot az alatta húzódó apró, egymás hegyén-hátán álló házakkal.

Olvera-templomtér
Olvera arab erődje egy magas sziklára épült – Fotó: Marton Ildikó/KultúrExpress

Nem minden fehér falu Fehér falu

A Fehér falvak házainak falait csak a 19. századtól festik fehérre, előtte az utcák sokkal színesebb képet mutattak. A fehér szín előnye, hogy visszaveri a meleget, így a lakások a legnagyobb nyári forróságban is hűvösek maradnak. A hátránya viszont, hogy ez a meleg az utcán reked, a délidőben bóklászó turista nagy veszedelmére. Mivel mára már a fehér szín egyfajta márkajellé vált a Pueblos Blancos számára, ezért az önkormányzatok minden segítséget megadnak a lakóknak a falak karbantartásához, aki pedig azt elmulasztja, az bírságra számíthat. A Pueblos Blancos turizmusban elért sikere több, modernebb települést is arra sarkallt, hogy fehérre festesse a falait, de ezekből hiányzik a „varázslat”, ezért nem árt körültekintőnek lenni, amikor úti célt választunk.

Minden falu kicsit más

A sok hasonlóság ellenére mindegyik fehér falu tartogat valami egyedit. Szánjuk rá az időt, hogy ezt megtaláljuk! Vejer de la Frontera utcái a mór időket idézik és a környékén rengeteg szélmalom van. Bornos 16. századi platereszk stílusú palotája igazi gyöngyszem. Olvera kőhegyre épült arab erődjének látványa lenyűgöző, Setenil de las Bodegas népi építészete, a szikla alá épült házak kialakítása pedig egész Spanyolországban egyedülálló.

Setenil-de-las-Bodegas-calle-Sombra
Utca a szikla árnyékában – Setenil de las Bodegas – Fotó: Marton Ildikó/KultúrExpress

Egy valami közös bennük, ha az ember egy Pueblo Blanco-t meglátogat, akkor szeretne még többet és többet megismerni. Velünk legalábbis ez történt: két évvel ezelőtt Vejer de la Fronterát barangoltuk be, az idén pedig Olvera és az abszolút bakancslistás Setenil de las Bodegas került sorra.

Ti jártatok már valamelyik fehér faluban? Melyiket ajánlanátok?

Szerző: Marton Ildikó

Művészettörténész, néprajzos muzeológus. A KultúrExpress alapító tagja.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük