10 romantikus program Madridban

rózsakert-Retiro

Madrid tele van eldugott, bájos kis zugokkal, hangulatos parkokkal és múzeumokkal, ahol kedvedre romantikázhatsz a pároddal. Most megmutatjuk a kedvenceinket.

Édes kényeztetés – a Chocolatería San Ginés

Madrid legismertebb csokoládézója az 1894-ben alapított Chocolatería San Ginés. A csokoládézóba zegzugos utcácskán keresztül léphetünk be, ahol kecses márványasztalok várják a vendégeket. A hely főleg reggel és a délutáni órákban van tele, ilyenkor az asztalok megtelnek és mindenki churrost mártogat a csészéjébe. A San Ginés népszerűségét jól szemlélteti a falakat borító több száz fotó azokról a hírességekről, akik megfordultak itt. A kíváncsi pillantások elől az alagsori teremben vonulhattok félre.

Chocolatería-de-San-Ginés

La Rosaleda de El Retiro

A híres Parque del Retiro minden madridi és minden turista számára kötelező látványosság, de sokan nem tudják, hogy az északi végében egy csodás rózsakert bújik meg, amely egy igazán romantikus hely Madridban. A Rosaleda de El Retiro parkot 1915-ben a városi főkertész, Cecilio Rodrígez tervezte és körülbelül 4000 rózsatő alkotja. Az illatos virágok, a lugasok, padok és szökőkutak garantáltan romantikus hangulatot varázsolnak. A virágok májusban és júniusban pompáznak a legszebben.

rózsakert-Retiro

Csónakázás a Retiro Parkban

A Parque del Retiro főbejáratának közelében terül el a jókora, négyszög alakú mesterséges tó, az Estanque. Eredetileg a 17. században építették és akkoriban a közepén még egy sziget állt, amely színházi előadások helyszíne volt, körülötte pedig megkoreografált tengeri csatákat is rendeztek. Csónakházának és kikötőjének köszönhetően az Estanque manapság kedvelt csónakázótó.

csónakázótó-Estanque-Retiro

A Romantika Múzeuma  – Museo Nacional del Romanticismo

Volt idő, amikor a romantika egy életérzés volt, korstílus, amely több művészeti ágra egységesen terjedt ki. Ez az az időszak, amikor a szabadságvágy és az érzelmek előtérbe kerülnek, a polgárság megerősödik, az otthon intimitása, a család különös fontosságot kapnak. A romantika korszaka Madridba kissé megkésve érkezett és II. Izabella királynő uralkodásának idejére esett (1833-1868). A Museo del Romanticismo lakásmúzeumában végigsétálva a nagypolgári hétköznapokba pillanthatunk bele. A bálterem, a bútorok, a színes selyem tapéták és csillogó ékszerek minden lányt garantáltan elkápráztatnak. Nagyon izgalmas a dohányzószoba, az úrilak és a biliárdterem is, és akkor a magnóliás kertet még meg sem említettük.

Museo-del-Romanticismo

Látogatás a szerelmesek védőszentjénél – Szent Bálint ereklyéi

Valentin napot manapság már mindenki ismeri, de kevesebben tudják, hogy Szent Valentin, avagy Szent Bálint napja 1969-ig hivatalos egyházi ünnep is volt. A szerelmesek védőszentjét a 3. században végezték ki Rómában a hite miatt, ereklyéit – köztük a koponyáját is – pedig a 18. század végén ajándékozta a pápa IV. Károly spanyol királynak. A relikviák ma a Chueca körzetben található San Antón templomban tekinthetők meg egy aranyozott rokokó fali ereklyetartóban. Mivel a templom a szegények megsegítését tűzte ki célul, vigyünk magunkkal valamilyen tartós élelmiszert, amit odaadományozhatunk a rászorulóknak.

Szent-Bálint-ereklyék

Az igaz szerelem köve nyomában

Az ezotériában jártas személyek szerint minden ásványnak megvan a maga egyedi rezgése, amely még a szerelmi életünkre is hatással lehet. Az ametiszt, a rózsakvarc vagy a turmalin, mind a segítenek a bajban és a látványuk sem utolsó. A Földtani és Bányászati Intézet épületében berendezett Museo Geominero 3500 darabos kollekciójában mindenki megtalálhatja a számára kedves követ. Lánykérés előtt különösen ajánlott hely, itt feltűnés nélkül kipuhatolhatod, hogy milyen ásvány tetszik a szíved választottjának.

Museo-Geominero

Találd meg a szerelem fáját!

A mediterrán vidékeken elterjedt és több madridi parkban megtalálható az árbol del amor, vagyis a szerelem fája. Különlegessége, hogy látványos, mélyrózsaszín virágai még rügyfakadás előtt, március-áprilisban nyílnak, és nem csak az ágakon, a fatörzsön is megjelennek. Ha ebben az időszakban jársz Madridban, keresd fel a Plaza de Castilla melletti Cuarto Depósito parkot, ahol a növények mellé kihelyezett táblák alapján könnyen felismerheted a szerelem fáját.

Madrid-Torres-Kio-felhőkarcolók

Teleférico de Madrid – ahol a felhők között járhatsz

A Teleférico de Madrid, vagyis a madridi libegő 627 méteres tengerszint feletti magasságból indul a Rosales állomásról, és a majdnem 2,5 kilométer hosszú úton olykor 40 méter magasan repülhetünk a föld felett. A kabinokból pazar kilátás nyílik egész Madridra, a Cuatro Torres felhőkarcolóitól a Királyi Palotán át az Almudena templomig. A libegő másik végállomása, a Casa de Campo parkja ideális helyszín egy kis sétára vagy piknikre. A városba érdemes naplementekor visszaindulni, így valóban a Teleférico lesz a legromantikusabb hely Madridban.

libegő-Teleferico-Madrid

Egyiptomi naplemente Madridban – a Templo de Debod varázsa

A több, mint két évezredes egyiptomi templom, a Templo de Debod eleve egyedülálló látvány Madridban, hát még ha az alkonyat vöröses fényei vibrálnak a háttérben. A hatást tovább fokozza, hogy a színkavalkád a templomot körülvevő vízben visszatükröződik, föld és ég szinte egybeolvad. Nem csoda hát, hogy az egybehangzó vélemények szerint itt láthatjuk a legszebb naplementét Madridban. 

naplemente-Templo-de-Debod

Rózsaszín krémes három Michelin csillaggal

Dabiz Muñoz spanyol szakács csak negyven múlt, de már három Michelin csillaggal büszkélkedhet. Madridban több felkapott éttermet üzemeltet és első koronavírus hullám alatt elindította a házhoz szállítási szolgáltatását is a Glovo applikáción keresztül, így már ételeit otthon, gyertyafénynél is megkóstolhatod. Az egyik népszerű kreációja a Milhojas, egy rózsaszín mázzal borított, levelestésztás-krémes torta. A sütemény az ibolya koktéllal párosítva méltó zárása lehet egy romantikus estének.

Goxo-krémes

Te milyen romantikus helyet ismersz Madridban? Oszd meg velünk a hozzászólásban!

Szerző: Marton Ildikó

Művészettörténész, néprajzos muzeológus. A KultúrExpress alapító tagja.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük