A karnevál vége Madridban – A Szardínia temetése

A-szardínia-temetése-Plaza-Mayor

A Szardínia temetése (El Entierro de la Sardina) Spanyolország és Dél-Amerika több pontján is ismert szokás, mellyel a lezáródik a farsangi időszak és beköszönt a nagyböjt. Gyakorolják Murciában, a Kanári-szigeteken, de ha az eredetét keressük, a szálak Madridba vezetnek.

A-Szardinia-temetése-plakát-2020
A Szardínia temetése plakátja

Egy hagyomány születése

A Szardínia temetésének eredetéről több verzió is kering. A történetek abban azért megegyeznek, hogy valamikor III. Károly uralma alatt (1759-1788) egy rakomány romlott szardínia érkezett Madridba. Az egyik változat szerint ez éppen hamvazószerdán történt, és a szardíniákat egy, a király által szervezett farsangzáró ünnepségen szolgálták volna fel. Amikor a szerencsétlenség III. Károly tudomására jutott, elrendelte, hogy temessék el a bűzös árut a királyi vadászbirtokon, a Casa del Campo parkjában. Az eseményen az ünnepi hangulatban összegyűlt tömeg is részt vett, és ettől fogva a temetés évről-évre megismétlődött.

Farsangi népszokás farsang után

A katolikusoknál a hamvazószerdától húsvétig tartó időszak az egyházi böjt ideje volt. Ilyenkor tilos volt mindenféle vigalom, táncmulatság, muzsika. Egyes vidékeken még bőgőtemetést is rendeztek, ahol a zenészek a nagybőgőt tréfásan eltemették húshagyó kedden, a farsangi időszak utolsó napján. A szardínia temetése azonban hamvazószerdára esik Madridban! A mulatság  eredetileg egyébként nem különbözött sokban az Európában ismert hagyományos farsangi vigasságoktól, az álarcos maskarások nagy tömegben vonultak fel, közöttük állatalakoskodók is fel-felbukkantak. A jellegzetes madridi ünnepet Francisco de Goya y Lucientes örökítette meg az 1810-es évek elején. Ha A Szardínia temetését jól megfigyeljük, az álarcos táncolók között egy medvét is felfedezhetünk az előtérben.

Goya-A-szardinia-temtése
Francisco de Goya y Lucientes: A szardínia temetése, Madrid, Real Academia de Bellas Artes de San Fernando,1812-14

A Szardínia Temetése Boldog Testvérisége

Hamvazószerda reggelén elegáns, fekete köpenyes, kalapos férfiak és gyászba öltözött hölgyek gyülekeznek a calle Rodrigo de Guevara szűk utcácskájában. Az Alegre Cofradía del Entierro de la Sardina (A Szardínia Temetése Boldog Testvérisége) székháza előtt várakozó gyászmenetben csak az a különös, hogy macskás zászló, egy szardínia bábu és és egy láncon függesztett kis koporsó is felbukkan.

A-Szardínia-Temetése-Boldog-Testvérisége-zászló

A zenekarral kiegészülő menet sípolva, táncolva vágja át a La Latina negyedet, hogy valamikor a délután folyamán a Plaza Mayorra érkezzen. A főtéren beszéd is elhangzik a Szardínia emlékére, majd a résztvevők elvonulnak kicsit pihenni, ebédelni, józanodni.

Goya és az óriásbábok

A résztvevők kora este gyűlik újra össze a San Antonio de la Florida téren. A hely az itt álló templomról nevezetes, amelynek kupoláját Francisco de Goya freskója díszíti, sőt, a sírja is itt található. A Boldog Testvériség tagjai és a Szardínia ekkor már óriásbábokkal, jelmezes felvonulókkal egészül ki. Az óriások között a legfeltűnőbb alak maga Goya, akit jellegzetes, gyertyákkal körberakott kalapjáról könnyen felismerhetünk. A tömeg ellenére az az érzésünk, hogy egy igazi helyi ünnep részesei vagyunk, a kerület apraja-nagyja gyűlt itt össze, a gyerekek iskolából jövet, még a táskájukkal a hátukon csatlakoznak a felvonuláshoz.

A Szardínia temetése

A menet átkel a Manzanares folyó hídján és általában egy-egy bár közelében meg-meg állva halad a Casa de Campo park felé. Közben elhangzik a vidám gyászbeszéd, majd a Casa del Campo egyik terén végső búcsút vesznek a Szardíniától, egyúttal a farsangi időszaktól. Az estét tűzgyújtással koronázzák, a bátrabbak természetesen át is ugorhatják a lángokat.

Óriásbábok-a-szardinia-temetése
Óriásbábok-a-szardinia-temetése

jelmezesek-szardínia temetése
jelmezesek-szardínia temetése

Gyászbeszéd-Szardinia-temetése
Gyászbeszéd-Szardinia-temetése

szardínia-koporsóban
szardínia-koporsóban

tűz-a-szardínia-temetése
tűz-a-szardínia-temetése

Felétek milyen farsangi hagyomány van szokásban? A hozzászólásban megírhatjátok!

Szerző: Marton Ildikó

Művészettörténész, néprajzos muzeológus. A KultúrExpress alapító tagja.

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük