Chinchón, Madrid tartomány legszebb falva

Chinchón-látképe

Madridtól mintegy 40 kilométerre, délkeletre található Chinchón, a tartomány legszebb falva. Középkori utcáit turisták ezrei koptatják hétvégenként hála a különlegesen bájos főterének, a Plaza Mayornak. A tér eredetileg az állatok tartására szolgált, de rendeztek itt vásárokat, kivégzéseket, színházi előadásokat és persze bikaviadalokat is. 

A legfontosabb chinchóni látványosság

Chinchón főtere a népi építészet egyik érdekes példája. Valamikor a 15. század folyamán kezdett kialakulni, a mai különleges karakterét az őt körülvevő háromemeletes, zöld erkélyes épületek és a köztük nyíló szűk kis utcácskák adják. A kutatások szerint a faerkélyek a 17. században még kékre voltak festve, de a lakosság emlékezete ezt már nem őrizte meg: amikor egy építész a kilencvenes években a kék szín visszaállítását javasolta, egy nemhivatalos népszavazással szavazták le a kezdeményezést, maradtak a zöld pillérek.

Chinchón-főtér-terasz
Chinchón-főtér-terasz

Chinchón-főtér-balkon
Chinchón-főtér-balkon

Chinchón-főtér-kút
Chinchón-főtér-kút

Egy kis történelem

Chinchón története legalább az ókorig nyúlik vissza, éltek itt carpetanusok, vizigótok és arabok is, mielőtt a rekonkviszta során újra spanyol kézbe került volna. A spanyol örökösödési háborúban V. Fülöp pártján állt, akárcsak a mi Rákóczi Ferencünk, ezért az ellenlábas Károly csapatai jól ki is fosztották. Majd száz év múlva ugyanezt a francia csapatok is megismételték. Ez utóbbi bosszúból történt, amiért a chinchóniak kivégeztek két francia katonát a főtér egyik oszlopánál. Az oszlopot azóta is “franciának” hívják. A francia csapatok az egyházi épületeket sem kímélték, földig rombolták a falu legrégebbi templomát is, a Nuestra Señora de Gracia épületéből csak a torony maradt meg. Innen ered az egyik helyi mondás is: “Chinchónnak van egy tornya templom nélkül és egy temploma torony nélkül.”

Hírességek Chinchónban. Lope de Vega, Goya és a hollywoodi filmsztárok

Chinchónt számos híres személy kereste fel az évszázadok során. A barokk drámaíró, Félix Lope de Vega 1598-ban Chinchón grófjának vendégeként tartózkodott a faluban, amikor éppen befejezte az egyik komédiájának kéziratát. A darabot rögtön be is mutatták a házigazdának. A helyszínen, ahol valaha a grófi palota emelkedett, ma a Lope de Vegáról elnevezett színház áll.

A színház épülete mellett találjuk az Iglesia de Nuestra Señora de la Asunción templomot, ahová a 19. század elején Francisco de Goya is gyakran benézett, testvére, Camilo ugyanis ott működött káplánként. Goya, aki ekkor már elismert festő volt, fivére kérésére alkotta meg 1812-ben azt a Mária Mennybemenetele képet, amely most a templom főoltárán látható. A ház, ahol hajdanán a festő megszállt, még ma is áll a templomhoz vezető utcácskában.

Chinchónban rengeteg spanyol, és több külföldi filmet is forgattak már. A település utcái A cirkusz világa, az ötszörös Oscar-díjas 80 nap alatt a föld körül és az Orson Welles által rendezett Halhatatlan történet és a Fallsaff jeleneteiben is feltűnnek. Az anekdota szerint az amerikai rendező még gyakran visszatért Chinchónba a forgatások után, sőt azt is gyakran emlegette, hogy majd egyszer itt szeretné, ha eltemetnék.

De beszéljünk inkább vidámabb dolgokról! A kilencvenes években Chinchón a japán turisták népszerű esküvői helyszíne volt, hála egy leleményes japán utazási iroda kampányának.

Gasztronómia Chinchónban

Bor, ánizs és tonik

Chinchónban nagy hagyománya van a borkészítésnek, a házak földalatti pincéi hosszú alagutakat képeznek, az óriási bortároló agyagedények (tinajas) pedig még ma is felbukkannak a falu több pontján. A szőlő mellett az ánizs termesztésének is több évszázados története van. A 19. században alakult meg Chinchóni Bor- Ecet- és Pálinkafőző Gazdák Társasága, akik már ánizs likőrt is állítottak elő. A jelenlegi likőrgyárat 1911-ben alapították. A bor és az ecet előállításáról, a desztillálás folyamatáról és persze a mindennapi élet még rengeteg vonásáról a helyi néprajzi múzeumban tudhatunk meg többet.

Chinchón-Néprajzi-Múzeum-la-Posada
Chinchón-Néprajzi-Múzeum-la-Posada

Chinchón-tinajas
Chinchón-tinajas

Chinchón mégis valami egészen másról híres, legalábbis a gyógyszerészek körében. Linné ugyanis Anna Condeza de Chinchón grófnő emlékére, Cinchona névvel látta el a kínafát, melyből a malária gyógyítására használt kinint állítják elő. A legenda szerint a perui alkirály feleségét a kínafa kérgéből őrölt por gyógyította ki a maláriából 1638-ban, aki ezután maga is próbálta népszerűsíteni és Spanyolországba exportálni a szert. A Cinchona officinalis először 1774-es osztrák gyógyszerkönyvben szerepelt hazánkban, a belőle kivont kinin pedig még a 20. században is gyakori összetevője volt a lázcsillapító gyógyszereknek. A kininből állítják elő tonikot is, tehát ha legközelebb gin tonikot fogyasztunk, ami a spanyolok körében igen népszerű, jusson eszünkbe Chinchón grófnője is!

Hogyan juthatunk el Chinchónba?

Chinchónt autóval vagy autóbusszal tudjuk megközelíteni.

  • Madridból a 337-es busz a Conde de Casal állomásról indul és körülbelül 55 perc a menetideje.
  • Chinchón Aranjuezből is megközelíthető, ami jó alkalom arra, hogy egy nap alatt mindkét látnivalót felkeressük. Azzal viszont számolni kell, hogy ezt a kevesebb mint harminc kilométert is 55 perc alatt teszi meg az 430-as busz.

Ti jártatok már Chinchónban?

Szerző: Marton Ildikó

Művészettörténész, néprajzos muzeológus. A KultúrExpress alapító tagja.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük