Karácsonyi fények Madridban: amikor a főváros ünnepi díszben pompázik

karácsonyfa-Puerta-del-Sol

Madrid legnagyobb ünnepe kétségtelenül a karácsony, amikor évről évre egyre több utca és tér kap díszkivilágítást. A fényeket november végén kapcsolják fel és egészen a Háromkirályok napjáig, vagyis Vízkeresztig tündökölnek. Ebben az időszakban sokan utaznak a fővárosba, hogy megnézzék az ünnepi fényeket és elintézzék a karácsonyi bevásárlást. A fényinstallációkat építészek, dizájnerek sőt, divattervezők álmodják meg. A megvalósításukkor szigorúan figyelnek a környezetvédelmi szempontokra, alacsony fogyasztású, led égőket használva.

Fényben úszó utcák

Madridban évről évre több utcát világítanak ki karácsonykor, az idén 21 kerület mintegy 210 utcáját díszítették fel, harminccal többet, mint 2019-ben. A leglátványosabb kompozíciók természetesen a városközpontban kaptak helyet, a Puerta del Sol környéke, a Gran Vía és a Calle de Alcalá pompás fényárban úsznak. A látvány nem nélkülözi a fantáziát és a humort sem, a Gran Víán például egy kiscica figurája ugrándozik a fénypaneleken.

High-tech karácsonyfák, avagy a világító kúpok

Míg a magyarok nagy része el sem tudja képzelni a karácsonyt élő fenyőfa nélkül, Spanyolországban a városok főterein felállított a karácsonyfák kúp alakú, fényárban úszó fémszerkezetek. Ezeknek az absztrakt konstrukcióknak kétségtelen előnyük a nagyságuk, a Puerta del Solon felépített fa például 35 méter magas, szemben az Országházunk előtt felállított 18-20 méteres Ország Karácsonyfájával. A tervezőasztalon a fantázia is jobban elszabadul, a fények és a minták nagyon választékosak. A királyi palota előtti fát például színes szívek borítják, a Plaza Mayoron álló hófehér, a Plaza de Castillán lévőt pedig arany alapon fehér csillagok és angyalkák népesítik be. Mindazonáltal ezek a modern karácsonyfák inkább látványos dekorációk, mint szívet melengető, karácsonyi hangulatot árasztó szimbólumok. Talán a fenyőillat hiányzik?

Kapuk és árkádok

Karácsonykor Madridban a városkapuk is ünnepi fényt kapnak. A Puerta de Alcalá, a Puerta de Toledo és a Puerta de San Vicente monumentális szárnyasoltárokká változnak, boltíveit betlehemi jelenetek töltik ki a Szent családdal, galambokkal, szamárral és ökörrel. Ugyancsak betlehemi témájúak azok a bájos tondók, amelyeket a Plaza Mayorra nyíló árkádos kapukon belépve láthatunk.

Az óriási karácsonyi gömb

Hópelyhek, mikulásvirágok, betlehemi figurák és keleti bölcsek váltják egymást azon a hét tonnás, 12 méter átmérőjű óriási gömbön, melyet Madrid egyik emblematikus épülete, a Metropolis előtt csodálhatunk meg a Gran Vía és a Calle de Alcalá kereszteződésében. A felnagyított karácsonyfadíszt 43 000 led égő borítja, melynek köszönhetően folyamatosan változik a színe és a rajta megjelenő figurák is.

A gigantikus udvarhölgy

Az udvarhölgyek hallatán már jó ideje nem csak Diego Velázquez festményére és a spanyol festészet egyik remekművére gondolhatunk. A barokk ruhás leánykák először a Museo del Prado, majd az utóbbi időben Madrid új szimbólumává váltak. A szuvenírboltok emléktárgyai mellett találkozunk velük kortárs köztéri szobrok formájában és 2020-ban már karácsonyi köztéri dekorációként is. Az aranyfényben csillogó, 10 méter magas gigantikus udvarhölgy a Plaza de Colón kereszteződését díszíti. A szobrot egy olasz művész, Antoni Azzaro tervezte, aki korábban már a Meninas Madrid Gallery során számos kisebb udvarhölgyet alkotott.

Cortylandia

A karácsonyt a bevásárlóközpontok is ünneplik, nem is akárhogyan. Madrid belvárosában az El Corte Inglés áruház homlokzatára épített installáció immár negyven éve várja a gyerekeket és a családokat. Az első Cortylandiát 1979-ben tartották meg, hogy az újonnan kibővített üzletközpontot népszerűsítsék. A negyedórás műsor mozgó manókkal, mesefigurákkal, dallal és fényekkel kápráztatják el a nézőket, a giccstől sem mentes egészen szürreális formában. Mégis, Cortylandiának hatalmas rajongó tábora van. Minden előadást átlagosan 3000 fő szokott megtekinteni, együtt énekelve az immár klasszikussá vált „Cortylandia” című dalt, amit az alábbi videóban ti is meghallgathattok. A járványhelyzetre való tekintettel az idén show elmarad, biztosan gyerekek ezreinek bánatára.

Szerző: Marton Ildikó

Művészettörténész, néprajzos muzeológus. A KultúrExpress alapító tagja.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük