A Remete Szent Antal napi állatszentelés Madridban

Minden évben január 17-én, Remete Szent Antal napján kerül sor a hagyományos állatszentelésre Madridban, a Chueca negyedbeli San Antón templomban.

Állatszentelés a San Antón templom bejáratánál – Fotó: Marton Ildikó/Kultúrexpress

Remete Szent Antal temploma

Az iglesia de San Antón eredetileg barokk stílusban épült Pedro de Ribera tervei alapján 1742-ben, de egy fél évszázaddal később klasszicista ízlés szerint átalakították, ami főleg a homlokzaton eredményezett jelentős változásokat. A templom a nevét az egyik első remetéről, Szent Antalról (250 körül-356) kapta, aki kortársával, Szent Pállal együtt a legnagyobb hatással volt a későbbi szerzetesrendek kialakulására. Az épület kívülről nem nyújt különösebben érdekes látványt, belépve viszont rögtön megragadja a tekintetünket az aranyozott barokk oltár. Az egyik oldalkápolnában elhelyezett rokokó ereklyetartóban a szerelmesek védőszentje, Szent Bálint relikviái láthatóak.

A madridi Remete Szent Antal templom belső tere – Fotó: Marton Ildikó/Kulturexpress

A Remete Szent Antal napi állatszentelés

Remete Szent Antalt a háziállatok védőszentjeként tisztelik. Évszázados hagyomány, hogy ünnepnapján, január 17-én a papok megszentelik az állatokat, hogy azok egész éveben egészségesek legyenek.

Szent Veronika Mestere: Remete Szent Antal megáldja az állatokat, a szegényeket és a betegeket. 1400-1410, J.Paul Getty Múzeum, Los Angeles

A madridi San Antón templomban ezen a napon óránként miséket tartanak, megáldják az állatokat, este pedig Szent Antal szobrát körmenetben hordozzák végig a szomszédos utcákon. A menethez lovas testületek, kutyásrendőrök és a különböző állattartók is csatlakoznak.

A Remete Szent Antal napi körmenet – Fotó: Marton Ildikó/Kultúrexpress

Az állatszentelésre a templom bejáratánál kerül sor, a papok előbb megkérdezik az állat nevét, majd áldást mondva szentelt vízzel hintik meg őket.

A San Antón templomban az állatok is részt vehetnek a misén – Fotó: marton Ildikó/Kultúrexpress

Manapság főleg a kiskedvenceket hozzák el, így a kutyák, macskák, teknősök, hörcsögök és díszmadarak seregében nagy feltűnést keltett az idén egy jól megtermett birkapár, akik a rájuk jellemző türelemmel vettek részt a körmenetben és pózoltak a fényképezőgépek előtt.

Birkák az állatszentelésen – Fotó: Marton Ildikó/Kultúrexpress

Jó hír, hogy ha valaki nem tudja elhozni a kiskedvencét, akkor sem marad ki az áldásból, a papok a fényképen bemutatott jószágot is készségesen megáldják.

Teknős az állatszentelésen – Fotó: Marton Ildikó/Kultúrexpress

Szent Antal kenyérkéi

Spanyolországban elég gyakori, hogy a zárdák, templomok különböző édességek árusításával igyekeznek némi bevételhez jutni. A panecillos de San Antón néven árusított sütemények a Szent Antal napi állatszenteléssel egy időben kaphatóak a templomban és a környező cukrászdákban. A panecillo egy kis kerek, száraz sütemény, amibe gyakran kereszt formát nyomnak. Spanyolul „kenyérkéknek” hívják őket, ami a remeteszent bibliai történetéhez kapcsolódik: egyrészt Szent Antal ezzel táplálkozott a sivatagban, valamint akkor is ezt fogyasztotta, amikor egy napon elment meglátogatni a szintén remete Szent Pált. Az a holló, amelyik addig naponta a csőrében egy kenyeret hozott Szent Pálnak, ezen a napon kétszeres adaggal jelent meg.

Szent Antal kenyérkéi – Fotó: Marton Ildikó/Kultúrexpress

A sütik megvásárlásával nem csak egy finomságot kóstolhatunk meg, a templom tevékenységét is támogatjuk. Sőt, a megáldott kenyérkék állítólag a vagyonosodást is elősegítik, ezért sokan a pénztárcájuk mellett tartják.
A sütemény már a zacskón keresztül is finom illatokat áraszt és az íze sem okoz csalódást. A tésztája búzaliszt, disznózsír, cukor, fahéj és tojás keveréke, de a pontos recept természetesen titkos.

Te elvinnéd megszenteltetni a háziállatodat? Írd meg nekünk a hozzászólásban!

Szerző: Marton Ildikó

Művészettörténész, néprajzos muzeológus. A KultúrExpress alapító tagja.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük