Pincho de morcilla con puerro y patata

morcillafalatkák-póréhagymával-burgonyával

Szabad fordításban valami olyasmit jelent, hogy hurkanyárs póréhagymával és krumplival. Nyárs helyett azonban inkább tornyocskára gondoljunk, egy csodás, ízekben változatos falatkára, amely előételként szolgál.

Anyósomék kertjében rengeteg póréhagyma termett az idén, amiből mi is kaptunk bőven. Jut belőle minden napra, ezért muszáj volt valami érdekes recept után néznem. Végül ezen az ételen akadt meg a szemem, egyrész mert fantasztikusan nézett ki a fényképen, másrészt pedig nagyon kevés hozzávaló szükséges az elkészítéséhez.

spanyol-csempe-morcilla
Konyhai jelenet egy madridi étterem homlokzatán. A háttérben a falon kolbász, hurka és sonka lóg.

Pár szó a hozzávalókról

Mi is az a morcilla?

A morcilla egy jellegzetes spanyol, sötét színű hurka, amely a tónusát a főtt vértől kapja. Szoktak még bele hagymát, disznózsírt, rizst és különböző fűszereket is keverni. Ahogy véres hurkát szinte a világ minden táján készítenek valamilyen formában, Spanyolországban is rengeteg változat létezik, a leóni kenhető, a burgosi rizses, az aragón ánizsos, a valenciai csípős, a Kanári-szigeteken pedig édes, mandulával gyömbérrel meg egy sor más fűszerrel.

A Maldon só

A Maldon Tengeri só angol különlegesség, de a spanyol konyhában is nagyon népszerű. A kristályos sópelyhek rendkívül mutatósak, a spanyolok főleg saláták ízesítésére használják. Magyarországon is kapható néhány boltban és az interneten.

Hozzávalók 8 nyárshoz

 • 2 db közepes burgonya
 • 8 db fürjtojás
 • 1 szál póréhagyma
 • 1 db morcilla de burgos
 • vékonyra szeletelt formakenyér
 • liszt
 • extra szűz olivaolaj
 • nagyszemű tengeri só
 • Maldon só
hozzávalók-fürjtojás-morcillafalatkák
hozzávalók-fürjtojás-morcillafalatkák

hozzávalók-zöldségek-morcillafalatkák
hozzávalók-zöldségek-morcillafalatkák

Elkészítés

 1. A burgonyát megpucoljuk, megmossuk és vékony szeletekre karikázzuk.
 2. A póréhagymát megtisztítjuk és vékony karikákra daraboljuk.
 3. Egy tepsibe beletesszük a póréhagymát, egy kis olívaolajjal meglocsoljuk és rápakoljuk a krumplikarikákat. Újra meglocsoljuk egy kis olajjal és megsózzuk a nagyszemű tengeri sóval. 190 fokon addig sütjük letakarva, míg a burgonya megpuhul (körülbelül 25 perc). Ha szeretnénk, hogy egy kis színt kapjon, akkor a végén levehetjük az alufóliát.
 4. A kenyérszeletekből pogácsaszaggatóval vagy egy pohár segítségével nagyjából akkora körlapokat vágunk, mint a burgonyaszeletek. (Egy-egy szelet kenyérből két ilyen karikát lehet kivágni, ha ügyesek vagyunk.)
 5. Egy serpenyőben pár csepp olívaolajon megpirítjuk a kenyérszeletek mindkét oldalát és félrerakjuk.
 6. A morcillát vékony karikákra vágjuk, lisztben megforgatjuk és a serpenyőben mindkét oldalát megsütjük. Elég neki 1-2 perc, vigyázzunk, hogy meg ne égjen!
 7. Megsütjük a tojásokat is, ügyelve arra, hogy a sárgája lágy maradjon.
kenyér-kivágása-morcillafalatkák
kenyér-kivágása-morcillafalatkák

kenyér-pirítás-morcilla-falatkák
kenyér-pirítás-morcilla-falatkák

morcilla-sütés-morcilla-falatkák
morcilla-sütés-morcilla-falatkák

Tálalás

A nyársak összeállításakor alulra kerül a kenyérszelet, rá pedig a burgonya, póréhagyma, morcilla, burgonya, póréhagyma, morcilla, végül a tojás. A tojás sárgáját megszórjuk egy-két szem Maldon sóval.

Egy fogpiszkálóval óvatosan átszúrjuk a tornyot, hogy ne essen szét, figyelve arra, hogy meg ne sértsük a lágy tojássárgáját.

tálalás-morcilla-falatkák

Trükkök és tanácsok

Bizonyára már sokan rájöttetek a sorok között olvasva, de úgy érzem, jobb ha kerek-perec leírom: a burgosi morcilla helyettesíthető a magyar változattal is, habár a fűszerezés kissé eltérő, jellegében hasonló hurkáról van szó. Én egyébként először segoviai hurkából készítettem, amiben nem volt rizs, de az élmény így is frenetikus volt.

A fürjtojás szintén helyettesíthető, ha van otthon kicsi tyúktojás, az is megteszi, de tényleg kicsi legyen!

Ha nem akarunk a kenyérkarikák kivágásával bajlódni, vagy fáj a szívünk a megmaradt kenyérdarabkák miatt, akkor csak egyszerűen negyedeljük fel a szeleteket! A nyárs ugyanolyan gusztusos lesz és egy csomó időt megspórolunk.

A pincho klasszikus értelemben véve előétel vagy tapas szokott lenni, de ezekből a nyársacskákból akár egy jó kis vacsorát is össze lehet hozni.

Szerző: Marton Ildikó

Művészettörténész, néprajzos muzeológus. A KultúrExpress alapító tagja.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük